Resa till Spetsbergen - Svalbard

Svalbard för företagsresor

Svalbard är en ögrupp som är belägen i Norra ishavet, mitt emellan Norge och Nordpolen, där Spetsbergen utgör den största ön. Den orörda arktiska vildmarken är storslagen och rymmer ett unikt djurliv, som på den 400 km långa västkusten är överraskande rikt och har en färgsprakande vegetation – detta på grund av dess närhet till Golfströmmen.

Miljö och klimat

Spetsbergens läge långt upp på norra delen av klotet ger årstiderna dess mycket speciella karaktär. Sommarmånaderna som varar i fyra och en halv månad ger solsken dygnet runt medan vintern, då frånvaron av dagsljus istället är konstant, bjuder på magiska polarnätter med bländande vackra norrsken. Under hösten förbereder sig naturen för den långa vintervilan innan våren kommer och lovar ljuset tillbaka. I mars har man i snitt 3,17 timmar av dagsljus. I april och maj är solchanserna som störst och temperaturen kan nå upp till cirka -3 grader.

När den senaste inlandsisen släppte sitt grepp hade de landlevande djuren svårt att ta sig tillbaka till Färöarna, istället befolkades ön av allehanda fågelarter där Lunnefågeln är den som blivit synonym med ögruppen.

Vår resa till Svalbard – går under den allra bästa tiden, då solen skiner dygnet runt och den vackert gnistrande snön ännu ligger kvar och möjliggör fartfyllda turer med hundsläde eller sköna båtturer, då fjorden just öppnat upp igen. Vädret är vanligen klart i maj och temperaturen ligger runt -5 till -3 grader.

Klädkoden – i Longyearbyen är avslappnad och inför resan bör du tänka på att packa praktiska kläder för ett kallt klimat.

Kläder som är viktiga att ha med är:

  • Robusta och vattentäta kängor
  • Vatten- och vindtät jacka och byxor
  • Mössa och vantar
  • Underställ
  • Inneskor – då det är vanligt att man tar av skorna i offentliga byggnader så som hotell och muséer – även om det är vanligt att det finns att låna kan det vara skönt att ha sina egna

Ryggsäck, solglasögon och kikare är bra att ha med – liksom kameran som du definitivt inte kommer att vilja vara utan. Glöm heller inte passet!

Miljö, livsstil och hållbarhet

Förr i tiden var bland annat val ett eftertraktat byte för människorna på Svalbard men idag har man fokus på hållbarhet och nästan två tredjedelar av Svalbard är skyddade områden som innefattar ett flertal naturreservat, nationalparker och fågelreservat. Dessutom finns ett geotopiskt skyddat område.

Det allt varmare klimatet är ett stort hot mot isbjörnen som får svårt att skaffa föda med den minskade havsisen och snötäcket, idag finns ett tusental isbjörnar på Svalbard.

Djurliv

På Svalbard finns ett rikt fågelliv och en rad olika marina däggdjur såsom säl, valross och en rad olika sorters val – bland annat späckhuggare, vitval, knölval, kaskelot och narval, vars långa tand som ser ut som ett horn givit upphov till myten om enhörningar.

Fler än 200 fågelarter har observerats på och omkring Svalbard men av dessa är det bara ett par dussin arter som häckar på öarna. Bland de landlevande djuren är det isbjörnen som härskar och utöver den finns bara svalbardrenen och polarräven.

Isbjörnen, som räknas till de marina djuren, lever till stor del ute på polarisen där den har sina jaktmarker, säl och annat polarvilt utgör i huvudsak dess föda.

Turism och aktiviteter

Naturupplevelser i form av turer med hundspann, glaciärvandringar samt djur- och naturrelaterade aktiviteter är troligen vad de flesta förväntar sig av en resa till Svalbard. Men trots det arktiska klimatet och den lilla folkmängden bjuder Longyearbyen på ett osedvanligt stort utbud av aktiviteter som utställningar, konserter, och festivaler. Du kan även bekanta dig med det arktiska köket på ett flertal ställen där utbudet är förvånande stort och håller hög kvalitet.

Visste du att:

  • Det råder kattförbud på Svalbard – då ekosystemet på Svalbard är isolerat och sårbart för främmande djur och växter skulle katter på öarna bli förödande för det inhemska beståndet.
  • Longyearbyen – Svalbards största stad är byggd på pålar. För att undvika att hela staden sjunker ner i isen och orsakar översvämningar under sommaren då isen är tunnare än vintertid, byggs husen på träpålar.
  • Det är lag på att bära gevär – om du befinner dig utanför staden måste du bära gevär för att kunna försvara dig mot isbjörnar. Om du inte själv är van att hantera vapen är det tillräckligt om du går tillsammans med någon som är det.
  • Det är förbjudet att dö – enligt lag i Longyearbyen. På grund av att jorden är så kall att liken inte kan brytas ner och permafrostens rörelser med tiden kommer att blottlägga kropparna togs stadens kyrkogård ur bruk för ett sjuttiotal år sedan. Numera skickas de avlidna på öarna till norska fastlandet och begravs där.

Resor i de arktiska områdena kan få programändringar om väder- och isförhållanden gör det nödvändigt.

Snabbfakta om Svalbard

Ögrupp i Norra ishavet – tillhörande Norge, Spetsbergen är den största ön. Svalbard styrs enligt Svalbardloven av sysselmannen, med säte i Longyearbyen.

Invånarantal: Cirka 3000.

Största stad: Longyearbyen med drygt 2000 av ögruppens cirka 3000 invånare.

Klimat: Arktiskt med mer än halva sin bergiga landyta på öarna täckt av inlandsis.

Valuta: Norsk krone – NOK.

Religion: Kristendom – sju av tio norrmän hör till den evangelisk-lutherska kyrkan.

Tidsskillnad: Ingen tidsskillnad mellan Sverige och Svalbard.

Pin It on Pinterest

Share This