Resa till Svalbard


8-11 MAJ 2020INTRESSEANMÄLAN

 

 

DETTA ÄR RESANS UPPLÄGG 2019. SÅ FORT PROGRAMMET FÖR NÄSTA ÅRS RESA ÄR KLART KOMMER VI UPPDATERA RESAN.

  Datum: 3-6 maj 2019

  Spetsbergen är den största ön i ögruppen Svalbard och tack vare Golfströmmen har den 400 km långa västkusten ett överraskande rikt djurliv och färgsprakande vegetation. Det finns ett rikt fågelliv och i havet lever t ex vitval och späckhuggare. På land finns endast 3 däggdjur: isbjörn, svalbardren och polarräv. Isbjörn finns det ca 3 500 exemplar av på Svalbard. Den trivs ute på polarisen där den jagar säl och annat polarvilt. Isbjörn kan dock dyka upp var som helst och det är förbjudet att röra sig utanför samhället utan vapen.

  Tack vare sitt läge högt upp i norr varierar Spetsbergens årstider mer än på andra platser. Från den fyra och en halv månader långa sommaren med oavbrutet solsken till den magiska polarnatten med sina mörka dagar och fascinerande norrsken. Mellan de två har vi våren som bringar tillbaka ljuset, och hösten, som förbereder naturen och människan på vad som komma skall. Vår resa går under den kanske allra bästa tiden, då solen lyser dygnet runt men den vackra vita snön fortfarande ligger kvar och gör det möjligt att t ex åka hundsläde samtidigt som fjorden öppnat upp så vi kan göra en tur med båt. Temperaturen i maj brukar vara runt -5 C och vädret är i allmänhet klart med endast lite nederbörd.

  Klädkoden i Longyearbyen är avslappnad och den klädsel som behövs för resan är praktiska kläder för kallt klimat. Det är viktigt med bra kängor som är robusta och vattentäta, vatten- och vindtät jacka och byxor, mössa, vantar, långkalsonger, solglasögon m.m. Kikare, kamera och ryggsäck är bra att ha med och glöm inte passet! Det är vanligt att man tar av sig ytterskorna inomhus i offentliga byggnader som hotell och museum, så ett par inneskor kan vara bra att packa ned också, även om det oftast finns att låna.

  Resor i de arktiska områdena kan få programändringar om väder- och isförhållandena gör det nödvändigt.

   3 majDag 1Flygresa och ankomst till Longyearbyen
   07:00Avresa från Arlanda med SK485
   08:00Ankomst till Oslo
   09:45Avresa från Oslo med SK4490
   12:40Ankomst till Longyearbyen
   Buss och lokal guide möter och vi åker den korta biten in till Longyearbyen och vårt hotell.

   Radisson Blu Polar Hotel
   Vei 500
   9171 Longyearbyen
   Tel: +47 79 02 34 50

   Radisson Blu Polar Hotel är det nordligaste fullservicehotellet i världen. Här erbjuds gratis tillgång till en dator med internet i lobbyn och rum med TV. Alla rum har minibar eller kylskåp och skrivbord.

   Arktiska specialiteter och internationella rätter serveras i Brasserie Nansen och och här kan du även njuta av panoramautsikt över fjorden och bergen.
   Drycker och lättare måltider erbjuds på Barentz Pub & Spiseri. En populär frukostbuffé serveras varje morgon.
   14:00Vi börjar med lunch i hotellets restaurang.
   15:00-18:00Därefter gör vi en tur runt i Longyearbyen med lokal guide. Vi besöker Svalbard Museum och Galleri Svalbard och får lära oss om områdets historia, geologi, flora, fauna och dagens samhälle. Det blir även en tur med buss runt i byn. Turen tar ca 3 timmar.
   19:30Middag på hotellet
   4 majDag 2Hundslädetur
   Frukost på hotellet
   Förmiddagen är fri att på egen hand går runt i byn. Det finns flera butiker att besöka med bl a stort utbud av fritidskläder av hög kvalitet. Eftersom Svalbard är skattefritt område är priserna i regel bra. Lunch på egen hand.
   14:00-18:00Kör ditt eget hundspann genom Bolterdalens spännande och varierande landskap. Hundkörning är ett fantastiskt och autentiskt sätt att uppleva Arktis på och denna tur ger en utmärkt introduktion till hundkörning och glädjen att jobba med polarhundar. Guiden kör först och därefter kommer resten av gruppen 2 och 2 på varje hundsläde och turas om att köra och att sitta på släden. Det är stora möjligheter att se Svalbardren på denna tur och kanske Polarräv också. Vi gör flera stopp för att ta bilder och klappa hundarna. På Scott Turner-glaciären vänder vi och sätter kurs tillbaka till hundgården där vi hjälper till med hundarna, serveras kaffe eller te och får träffa den senaste valpkullen.
   19:30-22:00På kvällen blir det middag i Camp Barentz som ligger ca 10 km öster om Longyearbyen, vid foten av Gruva 7. Campen ligger mycket vackert mitt i Svalbards storslagna natur. Området är fullt av historia om gruvdriften, andra världskriget och tidig vetenskaplig forskning. I campen finns Barentz hus som är byggt som en kopia av den hytta Willen Barentz och hans manskap övervintrade i på Novaja Semlja under sin expedition 1596- 1597, då de av en tillfällighet hittade Björnön och Svalbard. Bussen stannar en bit från campen och vi blir mötta av värdar med vapen som skydd mot isbjörn. Inne i värmen serveras akvavit, varm mat, kaffe och dessert medan vi bjuds på ett föredrag med bilder. Det handlar om isbjörn, världens största landlevande rovdäggdjur. Hur lever kungen av arktis?
   5 majDag 3Båttur
   Frukost på hotellet
   08:30-19:00Vi blir hämtade med buss vid hotellet och åker den korta biten ner till hamnen. Båten styr iväg mot Esmarkglaciären och Oscar II land för att sedan fortsätta till den ryska gruvorten Barentsburg.

   Vi kryssar till västsidan av Isfjorden och lägger till vid kanten av Esmarkglaciären där vi ligger still ett tag medan vi intar lunch som grillas på däck.

   I Barentsburg får vi klättra de drygt 200 trappstegen upp till byns huvudgata där vår rundvandring börjar. Om du har svårt att gå uppför denna trappa kan guiden hjälpa till med att ordna en lokal taxi mot en liten tilläggskostnad.

   Den ryska engelsktalande guiden visar oss sedan runt i byn med idrottshall, skola och hotell. Det finns möjlighet att köpa med någon liten souvenir för den som önskar.

   Vi går tillbaka ner till båten och turen fortsätter förbi fågelberg och de nedlagda ryska bosättningarna i Colesbukta och Grumant.

   Besättningen ombord berättar om natur, historia, djurliv m.m. Kiosken och baren ombord brukar vara populär och det finns möjlighet att köpa kaffe/te, mineralvatten, våfflor, alkoholhaltiga drycker och choklad.

   Vi rekommenderar att ni klär er varmt med ullunderställ, varm och vindtät jacka, mössa, vantar och halsduk. Glöm inte heller kamera, solglasögon och kontanter att handla med ombord.
   20:00Middag på hotellet.
   6 majDag 4Hemresa
   Frukost på hotellet.
   Förmiddagen är fri.
   13:00Avresa med buss från hotellet till flygplatsen.
   14:45Avresa från Longyearbyen med SK4425
   18:55Ankomst till Oslo/Gardermoen
   20:25Avresa från Oslo/Gardermoen med SK492
   21:20Ankomst till Stockholm/Arlanda

   Med reservation för ändringar utanför vår kontroll. Alla tider är preliminära.

   Pris
   Pris per person i delat dubbelrum20 700:-
   Enkelrumstillägg3 800:-

   • Flyg Stockholm-Oslo-Longyearbyen-Oslo-Stockholm i ekonomiklass med SAS
   • Boende i delat dubbelrum på Radisson Blu Polar Hotel **** i Longyearbyen 3 nätter
   • Frukostbuffé på hotellet varje morgon
   • Lunch på hotellet vid ankomst 4 maj
   • Sightseeingtur i Longyearbyen med lokalguide och entré till Svalbard Museum och Galleri Svalbard
   (skandinavisktalande guide)
   • 3-rätters middag på restaurang Nansen 4 och 6 maj, exkl dryck
   • Hundslädetur 4 timmar (mestadels engelsktalande personal)
   • Vildmarksafton i Camp Barentz 5 maj inkl middag och dryck (skandinavisktalande guide)
   • Utflykt med båt inkl lunch, ca 11 timmars tur. (Guidning på engelska)
   • Transfer mellan flygplats och hotell t/r
   • Färdledare från Ask Mr. Nilsson (svensktalande)

   I grundarrangemanget ingår ej:
   • Övriga arrangemang, måltider och drycker ej nämnda ovan
   • Reseförsäkring
   • Avbeställningsskydd

   VI RESERVERAR OSS FÖR ÄNDRINGAR SOM STÅR UTOM VÅR KONTROLL

   ANMÄLAN OCH BETALNINGSVILLKOR
   Anmälningstiden går ut 15 december 2018. Vi har ett begränsat antal platser och resan kan bli fullbokad före detta datum. Resan kan dock inte genomföras om vi inte får tillräckligt många anmälningar.

   Antal resenärer i gruppen är minst 20 och max 40 personer.

   I samband med anmälan skickar vi en faktura på anmälningsavgiften 3 500: -per person. Anmälningsavgiften är inte återbetalningsbar vid ev avbokning. Skulle vi ställa in resan pga för få deltagare, betalas givetvis hela anmälningsavgiften tillbaka. Anmälningsavgiften dras av från slutfakturan som ska vara betald senast 5 mars. Färdhandlingar skickas ut ca 3 veckor före avresa. Resan kan inte betalas med kreditkort.

   AVBESTÄLLNINGSVILLKOR OCH AVBESTÄLLNINGSSKYDD
   Inbetalade belopp återbetalas ej utom vid avbokning pga sjukdom för den som tecknat avbeställningsskydd (återbetalning sker via försäkringsbolaget Gouda). Avbeställningsskydd måste senast tecknas i samband med första delbetalning. Avbeställningsskydd gäller vid egen eller nära anhörigs akuta sjukdom eller dödsfall och läkarintyg ska uppvisas.

   ÖVRIGT
   Glöm inte att ta med:
   * oömma kläder (lager-på-lager-principen: fleecetröja, underställ m.m)
   * regnkläder
   * vantar/halsduk/keps/mössa
   * ryggsäck
   * rejäla skor (vandringsskor eller Gore-Tex med räfflad sula)
   * kikare, solglasögon, pass

   Med tanke på de speciella arktiska väderförhållanden som gäller på Svalbard, kan programmet behöva ändras och anpassas efter rådande väder.

   Flygtiderna kan fortfarande komma att ändras, så om ni ska boka anslutning till Stockholm bör ni diskutera med oss först.

   I övrigt hänvisas till ”SRF’s villkor för paketresor” som finns på vår hemsida eller som skickas på begäran.