Resa till Färöarna


2019INTRESSEANMÄLAN

 

 

– – – DETTA ÄR RESAN 2018 – – –
Vi jobbar på nästa års resa och återkommer med upplägg.

   Datum: 24-28 maj 2019

  Färöarna är en del av Norden, men är ännu förvånansvärt oupptäckt – och litet. På många världskartor finns öarna inte ens utmärkta. Och finns de med så är det i form av små, små prickar. Färöarna är 113 km lång, 75 km bred och består av 18 öar. Oavsett var du är på Färöarna så är du aldrig mer än 5 km från havet. Landets genomsnittliga höjd är ungefär 300 meter och det högsta berget Slættaratindur är 882 meter högt.
  I förhållande till Färöarnas nordliga breddgrad är vädret i allmänhet mycket milt men också mycket skiftande. Havet fryser aldrig till is eftersom Färöarna ligger i Golfströmmen. Somrarna är svala (genomsnittlig temp. 12 grader) medan vintrarna är milda (genomsnittlig temp 3,5 grader) och begränsat med snö.
  Färöarna hyllas världen över. National Geographic Traveler har utnämnt Färöarna till en av världens mest fascinerande platser. The Guardian har placerat Färöarna på sin ”måste-se-lista”, New York Times kallar ögruppen ”favoritdestination”, och CNN har kategoriserat Färöarna ”bästa resmål”.
  Parallellt med hyllningarna i respressen har stjärnkockar världen över fått upp ögonen för den atlantiska ögruppen. Råvarorna anses hålla toppklass. Men också hur maten tillreds har uppmärksammats. Fermentering – en slags jäsningsprocess som förr i tiden var ett sätt att förvara maten – sägs numera vara det nya svarta inom kokkonsten.
  Ögruppen består av 18 öar varav 17 är bebodda. Färöarna som har knappt 50 000 invånare sägs ha mellan 70 000 och 120 000 får beroende på säsong, flest är det när tackorna precis har fått lamm på våren. Vi kan utlova ”fårgaranti”, det finns får överallt, inklusive på vägarna så det gäller att se upp när man kör. Landskapet är mycket kuperat och erbjuder en naturupplevelse utöver det vanliga. Dessutom är gästvänligheten och öppenheten stor hos befolkningen. De flesta förstår svenska mycket bra och de flesta kan tala ett slags skandinaviska som är lätt för oss att förstå.
  Huvudstaden Tórshavn har en levande och välbevarad stadskärna med smala gränder, trappor och små tjärade hus med vita fönster och grästak – en fascinerande upplevelse.
  Färöarna är det perfekta weekendresmålet för den som gillar det oexploaterade, som gillar nordisk kultur och historia, och som uppskattar vindpinad, men storslagen, natur. Hit reser man för att uppleva lugnet, naturen, klimatet, floran och faunan.
  På den här resan hinner vi se stora delar av ögruppen, vi får njuta av den goda, lokala maten och dessutom fokuserar vi lite extra på hantverk i allmänhet och stickning i synnerhet. Vi besöker flera lokala hantverkare och de som vill kan delta i stickfestivalen ”Bindifestivalurin” i Fuglefjord en dag. De som inte är så intresserade av stickning gör en utflykt med bl a en enklare vandringstur den dagen.

  19 aprDag 1 Ankomst till Färöarna
  08:10Avresa från Stockholm/Arlanda med SK401
  09:20 Ankomst till Köpenhamn
  11:00Avresa från Köpenhamn med SK1777
  12:15Ankomst till Torshavn
  Flygplatsen ligger på ön Vágar, ca en timmes resa från Tórshavn. Men vi börjar med en tur längre ut på ön Vágar till natursköna Gásadalur. Härifrån får vi fin utsikt mot den lilla klippformationen Tindhólmur med sin speciella siluett och ön Mykines som är hem för tusentals flyttfåglar. Vi tar en liten promenad och äter sedan lunch i Gásadalsgardur.

  Efter lunch åker vi genom tunneln som knyter samman ön Vágar med huvudön Streymoy. Vi kör längs kusten, förbi färgglada byar och över bron till den näst största ön, Eysturoy. Turen fortsätter norrut längs kusten till den lilla byn Eidi där vi besöker en lokal konstnär och serveras kaffe och kaka.

  Vi fortsätter sedan genom en av Färöarnas mest dramatiska och vackra del och passerar det högsta fjället Slaettaratindur. Det är verkligen en naturupplevelse utöver det vanliga!

  Sent på eftermiddagen kommer vi fram till vårt mål för dagen, den lilla byn Gjógv (uttalas djegv). Vi checkar in på byns mysiga hotell, Gjáargardur där vi ska bo i 2 nätter.

  Ta gärna en promenad i bygden och besök den vackra naturhamnen och ”Marys bänk”.

  Vi äter middag på hotellet.

  Efter middagen är det fri tid och de som vill samlas på hotellet för att prata och/eller sticka tillsammans ett tag.
  20 aprDag 2Stickfestival alternativt utflykt med enkel vandring
  Frukost på hotellet

  Bussen hämtar på hotellet och kör till byn Fuglefjord och lämnar de som ska på stickfestivalen. De tillbringar dagen och kvällen i Fuglefjord där man kan delta i stickcafé, olika workshops och föreläsningar eller ta en guidad tur i området. På kvällen serveras en lätt middag med levande musik och naturligtvis kan man sitta och sticka medan man lyssnar på underhållningen! I priset ingår 1 valfri workshop som bör bokas i förväg. Programmet för festivalen är fortfarande under uppbyggnad och vi återkommer med mer information. Vi är tillbaka på hotellet i Gjógv sent på kvällen.

  De som inte ska delta i stickfestivalen kör vidare till byn Søldarfjørður där vår vandringsguide tar hand om gruppen. Vandringen tar ca 3 timmar och vi gör den med vår guide som är uppvuxen på Färöarna och kan berätta om öarna och livet där. Turen är inte så krävande och görs i lagom ”prat-tempo”. Under dagen äter vi lunch hemma hos guiden och hans fru och hinner även med en tur över till den norra ön och dess huvudort Klaksvik. Denna tur avslutas med middag på hotellet i Gjógv.
  21 aprDag 3Torshavn
  Frukost på hotellet

  Efter frukost lämnar vi hotellet och åker direkt till Tórshavn. Vi tar vägen över fjället som bjuder på vacker utsikt. I Tórshavn gör vi en sightseeingtur till fots genom den gamla stadsdelen, förbi parlamentsbyggnaderna och domkyrkan. Vi besöker butiken Öström med stickade plagg och hantverk av lokala konstnärer. Det blir även besök i andra hantverksbutiker och möjlighet att köpa lokala souvenirer innan vi tar bussen till Nordens Hus där vi äter lunch.

  Incheckning på Hotel Føroyar med milsvid utsikt över Torshavn och det omgivande havet och öarna.

  Eftermiddagen fri.

  Middag på hotellet.

  De som vill samlas på hotellet på kvällen för lite prat och stickning.
  22 aprDag 4Vestmanna och Kikjubøur
  Frukost på hotellet.

  Tillvalstur på förmiddagen till Vestmanna. På båtturen till Vestmannabergen seglar man igenom smala sund, in i djupa grottor som är formade av miljontals år av havets kraft, och sedan mycket nära den över 600 m höga, lodräta klippväggen där tusentals havsfåglar häckar. Här kan man riktigt se hur klipporna är formade i alla möjliga slags formationer – runda, spetsiga, breda och några har till och med hål i sig. Inne i grottorna byter vattnet färg till turkos och under vattnet sticker skär fram. Denna båttur är en av de mest uppskattade naturupplevelserna på Färöarna. Utflykten tar 4 timmar varav båtturen tar ca 2 timmar.

  På eftermiddagen åker vi till Färöarnas kulturella centrum Kirkjubøur. Det är 17:e generationen som bor på gården och vi får en rundvisning, får höra berättas om livet på Färöarna och vi serveras kaffe och kaka.

  Middag på restaurang Áarstova inne i Torshavn.
  23 aprDag 5Hemresa
  Frukost på hotellet
  10:00Avresa från hotellet till flygplatsen.
  12:55Avresa från Torshavn med SK1778
  16:05Ankomst till Köpenhamn
  17:05Avresa från Köpenhamn med SK1408
  18:20Ankomst till Stockholm/Arlanda
  Med reservation för ändringar utanför vår kontroll. Alla tider är preliminära.
  PriserSEK
  Grundarrangemang i delat dubbelrum16 700:-
  Enkelrumstillägg2 500:-
  Utflykt till Vestmanna *975:-
  * Minst 10 personer krävs för att genomföra turen.

  I paketpriserna ingår:
  – flygresa Stockholm-Köpenhamn-Torshavn-Köpenhamn-Stockholm i ekonomiklass med SAS
  – samtliga för dagen gällande flygskatter
  – inkvartering på hotell Gjáargardur i Gjógv 19-21 april
  – inkvartering på hotell Føroyar i Torshavn 21-23 april
  – frukost på hotellen varje morgon
  – alla i programmet nämnda transporter och entréavgifter
  – lokal skandinavisktalande guide vid utflykterna
  – 3 luncher
  – 4 middagar exkl dryck
  – Stickfestivalen inklusive 1 workshop, föreläsningar, stickcafé och kvällsunderhållning alternativt heldagstur med vandring och besök i Klaksvik.
  – Guidning och kaffe i Kirkjubøur
  – Svensktalande färdledare under hela resan

  I priserna ingår ej
  – Reseförsäkring
  – Avbeställningsskydd

  Preliminärt program. Vi reserverar oss för ändringar utanför vår kontroll.

  ANMÄLAN OCH BETALNINGSVILLKOR
  Vi har ett begränsat antal platser. Resan kan dock inte genomföras om vi inte får tillräckligt många anmälningar.

  I samband med anmälan skickar vi en faktura på anmälningsavgiften 3 000: – per person. Anmälningsavgiften är inte återbetalningsbar vid ev avbokning. Skulle vi ställa in resan pga för få deltagare, betalas givetvis hela anmälningsavgiften tillbaka.

  Slutbetalning ska vara oss tillhanda senast 1 mars 2018. Vi skickar faktura på anmälningsavgift respektive slutbetalning
  med 10 dagars betalningsvillkor. Resan kan inte betalas med kreditkort.

  Inbetalade belopp återbetalas ej.

  Färdhandlingar skickas ut ca 2 veckor före avresa.

  FÖRSÄKRINGAR
  Avbeställningsförsäkring
  Avbeställningsförsäkring ingår ej i resans pris. Premien är 5 % av resans pris. Denna gäller endast vid sjukdom eller olycksfall, om resenären eller nära anhörig (make/maka, barn, syskon, föräldrar, far- mor- och svärföräldrar, barnbarn, svärson, svärdotter eller person som är skriven på samma adress som den försäkrade) drabbas av akut sjukdom, olycksfall
  eller dödsfall. Läkarintyg ska uppvisas vid utnyttjande av försäkringen. Avbeställningsskydd måste köpas i samband med första betalning.

  Reseförsäkring
  Det är viktigt att se till att man har ett fullständigt försäkringsskydd under hela resan. De flesta hemförsäkringar har reseskydd, ibland dock något begränsat. Kontrollera detta noga. Behöver du reseförsäkring eller komplement till befintlig försäkring kan du köpa det genom oss. En fullständig reseförsäkring för denna resa kostar 701: – per person.

  RESERVATION
  Tariffer och priser är beräknade per den 8 september 2017. I priset ingår de idag gällande flygskatterna. Vi reserverar oss för ändringar utanför vår kontroll såsom ev. höjning av flygpris och flygskatter, valutakursförändringar, tidtabellsändringar etc.

  I övrigt hänvisas till ”SRF’s villkor för paketresor” som finns på vår hemsida eller som skickas på begäran.