Resa till Färöarna

Färöarna för företagsresor

Den lilla ögruppen Färöarna är en förvånansvärt oupptäckt liten pärla norr om de brittiska öarna. I sin helhet består Färöarna av inte mindre än 18 öar och hör, tillsammans med Grönland, till Danmark men är sedan länge självstyrande och har idag såväl egen utrikesminister som egna frimärken och sedlar. Ögruppen är 113 km lång och 75 km bred och oavsett var på Färöarna du befinner dig är du aldrig mer än 5 km från havet. Den genomsnittliga höjden är cirka 300 meter och det högsta berget Slættaratindur är 882 meter högt.

Tórshavn – Färöarnas pittoreska huvudstad

Den levande och välbevarade gamla stadskärnan i Tórshavn är med sina smala gränder, trappor och små tjärade hus med vita fönster och grästak, en fascinerande upplevelse. Tycker du om det oexploaterade, vindpinad men storslagen natur eller nordisk kultur och historia är Färöarna det perfekta resmålet för dig. Färöarna är ett enastående mål för din weekendresa när du vill uppleva lugnet, naturen, klimatet, floran och faunan – och inte minst den färöiska maten.

Dessutom är färingar ett öppet och gästvänligt folk där de flesta förstår svenska mycket bra och även talar en slags skandinaviska som är lätt för oss att förstå.

Naturskönt fågelparadis

Har man en gång varit på Färöarna är det är lätt att förstå varför den lilla ögruppen ute i Atlanten blivit utsedd till världens vackraste ödestination av National Geografic.

Färöarna är minst sagt fascinerande med sin karga natur blandad med gräsbevuxna kullar, där mängder av får betar i lugn och ro. Västsidan av ögruppen består till stor del av höga, branta klippor där Lunnefåglarna häckar på de näst intill lodräta klippväggarna under sommarhalvåret.

När den senaste inlandsisen släppte sitt grepp hade de landlevande djuren svårt att ta sig tillbaka till Färöarna, istället befolkades ön av allehanda fågelarter där Lunnefågeln är den som blivit synonym med ögruppen.

Skäret Mykinesholmur är ett av Färöarnas största häckningsområden för Lunnefågeln och många andra havsfåglar. Ut till skäret går en 35 meter lång gångbro från Mykines. Är man där i rätt tid kan man se Lunnefåglarnas ungar bokstavligen hoppa ur boet och tumla ner längs de svarta klipporna mot havet, vilket är ett enastående skådespel.

Det färöiska köket

Färöarna lever till stor del på sitt fiske och är känt för sin fisk, sina skaldjur, sina får och sina ålderdomliga konserveringsmetoder. Färingarna själva äter gärna får och lamm och den gamla konserveringsmetoden fermentering har spridits över världen med stjärnkockar som fått upp ögonen för exempelvis det fermenterade lammet, med sin lite kraftigare arom. I Tórshavn finner du även restaurangen KOKS som är en av två restauranger på nordatlantiska öar som fått en stjärna i Guide Michelin.

Visthuset – Hjallur

Moderna färöiska bostäder idag har givetvis kyl och frys men det är dessutom fortfarande vanligt att man har ett visthus i anslutning till bostaden. De färöiska visthusen har spjälväggar för såväl förvaring av livsmedel som för de gamla konserveringsmetoderna saltning, fermentering och vindtorkning. Visthuset heter Hjallur på färöiska och är lika viktigt för färingar som kyl- och frys är för oss idag.

Snabbfakta om Färöarna

Självstyrande ögrupp – om 18 öar och 11 holmar som tillhör Danmark men har egen utrikesminister samt egna frimärken och sedlar. Färöarna står utanför EU.
Invånarantal: 48 000.
Huvudstad: Tórshavn med 19 000 invånare.
Officiell Valuta: Dansk krona – DKK kr.
Religion: Kristendom – där 80% av befolkningen hör till evangelisk-lutheranska folkkyrkan.
Tidsskillnad: -1 tim.
Klimat: Milt klimat tack vare golfströmmen. Medeltemperatur sommartid är ca 11 grader och vintertid ca 3 grader, blåsten kan dock göra att det känns kallare.
Bäst tid att resa: Sommartid då Lunnefåglarna kommer i mängder är den klimatmässigt bästa tiden att besöka öarna. Vintrarna är milda men blåsten kan bidra till att det känns riktigt kallt.

Pin It on Pinterest

Share This