Hurtigruten – Jakten på norrskenet

Kryssa längs norska kusten från Bergen ända upp till Kirkenes.

– – – DETTA ÄR RESANS UPPLÄGG JANUARI 2015 – – –
Vi jobbar på nästa års resa och återkommer med upplägg.  Datum: 14-20 januari 2015

  Upplev norska kusten i vinterskrud!

  Missa inte detta tillfälle att under 7 dagar/ 6 nätter kryssa med Hurtigruten längs norska kusten från Bergen ända upp till Kirkenes.

  Under hela denna kryssning bor vi bekvämt ombord på MS Nordnorge, ett av 11 fartyg i Hurtigrutens flotta. MS Nordnorge kan ta ca 600 passagerare och under denna kryssning görs besök i ca 34 hamnar och några fjordar under den fantastiskt vackra resan längs Norges kust. Bl a har ni möjlighet att vandra runt bland de gamla hansabyggnaderna i Bergen, jugendkvarteren i Ålesund, njuta av naturen i Lofoten. Den sista vägen mot Kirkenes rundar vi Nordkapsklippan.

  Resan sker i vackert vinterlandskap med det speciella blåa ljus som uppstår och naturligtvis hoppas vi få tillfälle att beskåda norrsken!
  Ett vinteräventyr längs norska kusten är en otrolig upplevelse. Landskapet är täckt av ren vit snö och luften är hög och klar. Små klungor av hus glöder som lyktor på land. De snöklädda fjällen reflekterar skymningsljuset och de vackra färgnyanserna på himlen, något som skapar en fantastisk inramning av naturupplevelserna.
  Helpension ombord ingår i priset för resan. Du betalar själv för drycken.

  Maten ombord är typiskt norsk Frukosten serveras som en stor buffé. Till lunch serveras den berömda lunchbuffén med kalla och varma rätter, desserter och frukt. På kvällen serveras 3-rätters middag enligt fartygets meny. Vid enstaka tillfällen kan en kall buffé serveras till middag och den varma måltiden till lunch.
  Fartyget har fullständiga rättigheter. Priserna ombord är desamma som på norska fastlandet.
  Särskild diet, exempelvis vegetarisk kost, kan tillhandahållas om beställning sker i god tid före avresa. Anmäl detta i så fall till oss i samband med anmälan till resan!

  Underhållning. I pianobaren ombord är det levande pianomusik varje kväll. Utöver detta betonar man vikten av avkoppling och naturupplevelser och avstår därför från annan kommersiell underhållning som ofta förekommer på kryssningsbåtar.

  I säsongskonceptet ingår dock ofta intressanta aktiviteter ombord med presentationer och demonstrationer under resans gång, både inne i fartyget och ute på däck, som är relevanta för årstiden och området vi seglar i. Information kommer att finnas i dagsprogrammet och utannonseras också i fartygets högtalare.

  14 janDag 1Flyg till Bergen
  F.mFlygresa från Stockholm via Köpenhamn till Bergen.

  Transfer från flygplatsen till hamnen i Bergen
  Fr o m ca 15.00 Incheckning och ombordstigning på Hurtigrutens fartyg MS Nordnorge.

  Bergen grundades 1070 och var Norges huvudstad i flera år. Idag är det en modern storstad full av liv och rörelse men samtidigt finns mycket av historien och särdragen bevarade. Ett exempel är de gamla hansahusen i kvarteret Bryggen som står på Unescos världsarvslista, med färggranna trähus ända från 1300-talet. Innan vi lämnar Bergen på kvällen hinner du lära känna den charmiga staden som ibland kallas ”staden mellan de sju fjällen”.
  22:30Avgång från Bergen
  15 janDag 2 Florø - Måløy - Torvik - Ålesund - Molde - Kristiansund
  04.30
  04.45
  06.45
  07.30
  10.20
  10.45
  Ankomst till Florø
  Avgång från Florø
  Ankomst till Måløy
  Avgång från Måløy
  Ankomst till Torvik
  Avgång från Torvik
  12:00Ankomst till Ålesund

  Ålesund är känd för sina många hus i jugendstil. Efter en stor brand 1904 återuppbyggdes staden i kontinental jugendarkitektur präglad av tinnar, torn och detaljrika ornament. Från fjället Aksla har du en fantastisk panoramautsikt över staden och dess omgivningar.
  Köper du en av våra föreslagna utflykter ingår en 2 tim lång stadsvandring med guide.
  15.00
  17.30
  18.30
  22.00
  23.00
  Avgång från Ålesund
  Ankomst till Molde
  Avgång från Molde
  Ankomst till Kristiansund
  Avgång från Kristiansund
  16 janDag 3 Trondheim - Rørvik
  06:00Ankomst till Trondheim.

  Trondheim som var Norges första huvudstad och idag är landets tredje folkrikaste stad grundades redan 997 av Olav Tryggvason. Trondheim är i dag ett stort utbildningscentrum med forskning inom teknik och medicin. Det finns cirka 30 000 studenter i staden.
  I medeltidsstaden Trondheim kan du gå en tur genom de charmiga gatorna och utforska stadens hemligheter eller sitta ner och njuta av stillheten vid hamnen. Du bör inte missa utsikten från Gamle Bybro som byggdes 1861 och de vackra trähusen på Bakklandet. Nidarosdomen byggdes mellan1070 och 1300 och är Norges största gotiska byggnadsverk, väl värd ett besök.

  Köper du en av våra föreslagna utflykter ingår en 2 tim lång stadsrundtur som inkluderar ett besök i Nidarosdomen, Norges enda katedral i gotisk stil som började byggas runt 1070.
  12:00Avgång från Trondheim

  På kvällen sätter vi kurs mot nordväst och passerar Kjeungskjær fyr och många små öar och skär. Efter att vi har navigerat genom det trånga Stokksundet lägger vi till vid kaj i det lilla Rørvik, ett tättbebyggt samhälle med typisk småstadscharm.
  20.30
  21.15
  Ankomst till Rørvik
  Avgång från Rørvik
  17 janDag 4 Brønnøysund - Sandnessjøen - Nesna - Ørnes - Bodø - Stamsund - Svolvær
  00.30
  01.00
  03.45
  04.15
  05.25
  05.30
  Ankomst till Brønnøysund
  Avgång från Brønnøysund
  Ankomst till Sandnessjøen
  Avgång från Sandnessjøen
  Ankomst till Nesna
  Avgång från Nesna

  Mellan Nesna och Ørnes korsar vi polcirkeln. Polcirkelmonumentet står på en liten ö som vi passerar på nära håll. Gäster som korsar polcirkeln för första gången kan få medverka i en ceremoni och låta sig polcirkeldöpas på däck.
  09.00
  09.30
  12.30
  Ankomst till Ørnes
  Avgång från Ørnes
  Ankomst till Bodø

  Efter vårt anlöp i Bodø kan du njuta av den 1 000 meter höga Lofotveggen som gradvis blir allt synligare i horisonten. Lofoten med sina majestätiska granitklippor och kritvita sandstränder räknas som en av resans stora höjdpunkter för många. De charmiga små fiskelägena med sin bohemiska atmosfär är en upplevelse utöver det vanliga. Ta gärna en promenad mellan fiskehjell (torkställningar för fisk) och rorbuer (traditionella sjöhus).
  15.00
  19.00
  19.30
  21.00
  22.00
  Avgång från Bodø
  Ankomst till Stamsund
  Avgång från Stamsund
  Ankomst till Svolvær
  Avgång från Svolvær
  18 janDag 5 Stokmarknes - Sortland - Risøyhavn - Harstad - Finnsnes - Tromsø - Skjervøy
  01.00
  01.15
  02.30
  03.00
  04.15
  04.30
  06.45
  08.00
  11.15
  11.45
  14.30
  Ankomst till Stokmarknes
  Avgång från Stokmarknes
  Ankomst till Sortland
  Avgång från Sortland
  Ankomst till Risøyhavn
  Avgång från Risøyhavn
  Ankomst till Harstad
  Avgång från Harstad
  Ankomst till Finnsnes
  Avgång från Finnsnes
  Ankomst till Tromsø

  Eftersom flera polarexpeditioner utgick från Tromsø och eftersom det norska Polarinstitutet ligger mitt i staden är Tromsø självklart Norges polarhuvudstad. Ishavskatedralen (Tromsdalen Kirke) med sin vackra glasmosaik är det mest kända landmärket, med namn efter dess karakteristiska arkitektur som associerar till is och fjäll. Världens nordligaste universitet samt de många turisterna som kommer hit ger Tromsø en levande och mångkulturell stämning och ett rikt folkliv på stadens många restauranger och kaféer.

  Under stoppet i Tromsø föreslår vi två olika utflykter;
  - en 2,5 tim lång utflykt då vi besöker stadens landmärke, den vackra Ishavskatedralen, och upplevelsecentret Polaria som bjuder på arktiskt akvarium, sälbassäng och intressanta utställningar.
  - Eller en spännande tur med hundspann vid Tromsø vildmarkscenter
  18.30
  22.30
  22.45
  Avgång från Tromsø
  Ankomst till Skjervøy
  Avgång från Skjervøy
  19 janDag 6 Øksfjord - Hammerfest - Havøysund - Honningsvåg- Kjøllefjord - Mehamn - Berlevåg
  02.00
  02.15
  05.15
  06.00
  09.00
  09.15
  11.45
  Ankomst till Øksfjord
  Avgång från Øksfjord
  Ankomst till Hammerfest
  Avgång från Hammerfest
  Ankomst till Havøysund
  Avgång från Havøysund
  Ankomst till Honningsvåg

  Honningsvåg är porten till Nordkap. Här kan du följa med på utflykt till 71° 10’ 21”N, endast 200 mil från själva Nordpolen. Att stå på toppen av den 307 meter höga Nordkapplatån ger en känsla av att vara helt vid världens ände. Området är också känt för sitt rika fågelliv.

  Köper du en av våra föreslagna utflykter ingår en 3 tim lång utflykt till Nordkapsklippan, kontinentens yttersta punkt på den 71:s breddgraden. I Nordkapshallen får du se en magnifik film i panoramaformat om Nordkap och Finnmarksregionen genom fyra årstider.
  14.45 Avgång från Honningsvåg

  Vi seglar sedan genom hjärtat av samernas rike och passerar den gamla samiska offerplatsen Finnkirka när vi närmar oss Kjøllefjord.
  17.00
  17.15
  19.15
  19.30
  21.45
  22.00
  Ankomst till Kjøllefjord
  Avgång från Kjøllefjord
  Ankomst till Mehamn
  Avgång från Mehamn
  Ankomst till Berlevåg
  Avgång från Berlevåg
  20 janDag 7Båtsfjord - Vardø - Vadsø - Kirkenes
  00.00
  00.15
  03.15
  03.30
  06.45
  07.15
  09.00
  Ankomst till Båtsfjord
  Avgång från Båtsfjord
  Ankomst till Vardø
  Avgång från Vardø
  Ankomst till Vadsø
  Avgång från Vadsø
  Ankomst till Kirkenes

  När vi kommer till Kirkenes, som ligger på 30° öst, är vi faktiskt längre österut än både Istanbul och St. Petersburg. Den ryska gränsen ligger strax intill och alla skyltar står på både norska och ryska. Vi har nu nått Hurtigrutens nordligaste ändstation och det är dags att gå av fartyget.

  Transfer med buss från fartyget till flygplatsen i Kirkenes. Flygresa från Kirkenes via Oslo till Stockholm

  Med reservation för ändringar utanför vår kontroll. Alla tider är preliminära.

  MS Nordnorge byggdes i Norge 1997 och är det andra fartyget inom Hurtigruten som bär detta namn.
  Mellan 2002-2007 gav MS Nordnorge sina gäster minnesvärda upplevelser i Antarktis. Ombord på MS Nordnorge kan gästerna beundra de spännande textilierna och färgmönstren, samt verk av konstnärer som Johanne Marie Hansen-Krone, Ellen Lenvik och Dagfinn Bakke. Dekoren har influenser av jugend och Art Deco.
  Gemensam för samtliga Hurtigrutens fartyg är den trivsamma och informella atmosfären och den fina reseupplevelsen du får ombord. Koppa av i de stora och bekväma salongerna med panoramautsikt medan fartyget stilla glider genom ett av världens vackraste och mest orörda naturområden. Ombord finns ett litet bibliotek där du kan fördjupa dig i en god bok och en kafeteria som serverar snacks och dryck 24 timmar om dygnet. Fartyget har också jacuzzi, pool och gym.

  Byggår: 1997
  Byggplats: Kleven verft, Ulstein, Norge
  Antal passagerare: 623
  Bäddar: 451
  Bilplatser: 45
  Bruttotonnage: 11384
  Längd: 123,3
  Bredd: 19,5
  Fart: 15  SEKSEK
  Pris per person i SEK från StockholmDel i dubbelhyttEnkelhytt
  Insidehytt (hyttkat.I)10 90013 900
  Utsideshytt med fönster (hyttkat. N2)12 20015 570
  Utsideshytt med fönster (hyttkat. U2))13 20017 000

  För specifikation av de olika hyttkategorierna se längre ner på denna sida.

  Inkluderat i priset:
  – Flygresa Stockholm-Bergen samt Kirkenes-Stockholm inkl alla idag kända flygskatter och avgifter
  – Busstransfer flygplatsen-hamnen i Bergen samt hamnen-flygplatsen i Kirkenes
  – 7 dagar / 6 nätters kryssning med Hurtigruten’s fartyg “Nordnorge” i vald hyttkategori
  – Helpension ombord (ej dryck)
  – Ordinarie program för aktiviteter och underhållning som fartyget arrangerar

  Ingår ej:
  – Övriga arrangemang, måltider och drycker ej nämnda ovan
  – Drycker till måltider
  – Utflykter, se separat information
  – Avbeställningsskydd, 4% av resans totalpris
  – Reseförsäkring

  Specifikation av hyttkategoriernaSpecifikationStorlek
  Insideshytt (hyttkat. I2)Separata sängar, en säng kan göras om till soffa.6–10 m2
  Utsideshytt med fönster (hyttkat. N2)Utsides hytt, belägen på däck 3, 4 och 5 Separata sängar, en säng kan göras om till soffa. 7–13 m2
  Utsideshytt med fönster (hyttkat. U2)Utsides hytt, belägen på däck 6, 7 och 8. Separata sängar, en säng kan göras om till soffa. 8–13 m2

  Du anmäler till oss vilken hyttkategori du vill bo i. Hurtigruten kan däremot inte på förhand boka en bestämd hytt med hyttnummer. Exakt hyttnummer får ni först vid incheckningen på fartyget.

  Då vi har ett begränsat antal platser, bör anmälan ske snarast! Vi reserverar oss för slutförsäljning.

  UTFLYKTERPRIS
  Förbokning av utflykter rekommenderas eftersom endast restplatser säljs ombord.
  Därför har vi satt ihop förslag på 5 olika utflykter som vi rekommenderar och som du kan boka redan nu.
  Jugendvandring i Ålesund – 2 tim
  Stadsvandring i Ålesund. Ålesund är känd för sin fina jugendarkitektur. Efter den stora branden 1904 återuppbyggdes staden med den kontinentala byggstilen som präglas av spiror, torn och detaljrika ornament. Vid kajen möts vi av guiden som tar med oss på en trevlig promenad längs Ålesunds gator. På vägen passerar vi bland annat fiskehamnen Brosundet, det unika Apotekertorget och den vackert utsmyckade huvudgatan. Vi tar också en tur genom Jugendcentret. Här får vi se bredden i jugendstilen, med allt från reklam till smyckeskonst. Vi får också se den vackra, originella jugendinteriören i huset och kan ta tidsmaskinen tillbaka till den stora branden 1904. Njut av alla detaljer
  352 sek per person
  Trondheim med Nidarosdomen – 2 tim
  Med norska mått är Trondheim en storstad, men den har lyckats bevara småstadens charm och intimitet. Men Trondheim är också en stad full av kontraster! Här finns klosterruiner, imponerande träbyggnader, färgrika bryggor och den vackra stadsbron från 1861. Trondheim har även ett världsberömt forsknings- och utbildningscenter, moderna idrottsanläggningar, ett pulserande nattliv och ett stort serviceutbud. Information om detta får du på vägen upp till ”Utsikten”, där vi gör ett fotostopp. Utflykten går vidare till Nidarosdomen, Norges nationalhelgedom. Den mäktiga byggnaden med sina vackra detaljer och utsmyckningar uppfördes över Olav den Heliges grav och påbörjades redan 1070. Vi får en guidad visning i den gotiska katedralen, som av många anses vara Norges vackraste kyrkobyggnad.
  489 sek per person
  Ishavsstaden Tromsö – 2,5 tim
  Tromsö är Nordkalottens största stad med en helt unik historisk betydelse för Arktis. Här finns ishavsfiske vid Svalbard och östra Grönland, valrossar och isbjörnar, timmerfrakt från de ryska floderna, pomorhandel, kolgruvedrift och säljakt. Tromsö har också ett rikt kulturliv och är ett centrum för forskning och utbildning i Nordnorge. Den här dagen besöker vi även upplevelsecentret Polaria. Här hittar vi ett arktiskt akvarium, sälbassäng, kunskapsbaserade utställningar och en panorama-biograf. Filmen ”Svalbard – Arktisk Villmark” tar oss med på en resa genom Svalbards spektakulära natur. Efter filmen går vi på en arktisk vandring där vi får uppleva norrskenet, tundran, snöstormar och isbjörn. Vi besöker också stadens stolthet, den vackra Ishavskatedralen. Kyrkan, som byggdes 1965, har en fantastisk glasmosaik och är rik på färger och symboler.
  621 sek per person
  Tromsö – Hundspanntur – 3,5 tim
  Vid Tromsös vildmarkscenter står ivriga husky-hundar med slädar redo att ta oss genom det frusna landskapet med utsikt över både hav och fjäll. Upplev mörkret när det enda ljuset kommer från stjärnhimlen och våra pannlyktor. Om vi har tur får vi se det magiska norrskenet. Efter slädturen serveras kaffe och kaka runt den öppna elden i lappkåtan. Här får vi lära oss mer om livet på vildmarkscentret, hundarna och hundspannskörning. Följ med på en polarexpedition i miniatyr!
  1 593 sek per person
  Nordkap (Honningsvåg) – 3 tim
  På vägen dit åker vi igenom ett storslaget subarktiskt landskap. Vi följer snöplogen de sista 13 kilometrarna upp till den berömda klippan. Själva Nordkapsplatån reser sig 307 meter upp från det kalla Norra ishavet. När du beundrar utsikten måste du passa på att ta ett kort vid globen. Längre norrut än så här kommer du förmodligen aldrig. Nordkapphallen är ett modernt upplevelsecenter där du kan njuta av film i panoramaformat som visar Nordkap och regionen under de fyra årstiderna. Du kan också köpa souvenirer, se utställningar eller köpa dig en liten matbit.
  1 253 sek per person

  Utflykter som du eventuellt bokar själv ombord debiteras i norska kronor och priset kan variera till följd av ändringar i växelkursen. Förbokning av utflykter kan du göra via oss upp till 4 veckor före avresa. Notera att utflykterna och deras innehåll kan begränsas av minimi- eller maximiantal deltagare och variera med hänsyn till Hurtigrutens avgångstider och lokala väderförhållanden. Om en förhandsbokad utflykt blir inställd får du förstås tillbaka pengarna.

  RESERVATION
  Tariffer och priser är beräknade per den 21 oktober 2014. I priset ingår dagens flygskatter. Vi reserverar oss för ändringar utanför vår kontroll såsom ev. höjning av flygpris och flygskatter, valutakursförändringar, tidtabellsändringar, bränsletillägg, ändringar av kryssningsrutten etc. Alla tidtabeller och utflykter är preliminära och kan komma att ändras. Väder-, sjö- och isförhållanden kan påverka resrutt och tidtabell. Utflykter kan också vara villkorade med ett minimi- eller maximi antal deltagare. Utflyktsarrangörerna förbehåller sig rätten att ändra innehåll och upplägg i utflykterna utan avisering.

  ANMÄLAN till resan görs till Ask Mr. Nilsson via:
  direkt via hemsidan
  • email: info@askmrnilsson.se
  • telefon 08-761 18 00
  • anmälningsblanketten som ifylles och postas till Ask Mr. Nilsson, Åkerbärsvägen 19, 181 64 Lidingö

  I samband med anmälan måste du meddela om du har några särskilda behov (till exempel kost- eller hälsorelaterade behov).

  Resan kan endast genomföras om ett visst antal personer anmäler sig. Då vi har ett begränsat antal platser, bör anmälan ske snarast! Vi reserverar oss för slutförsäljning.

  NAMN
  När ni anmäler namnen på de som ska åka med på resan är det viktigt att ni anmäler fullständigt namn enligt passet, dvs samtliga förnamn och samtliga efternamn. Stryk under tilltalsnamnet. OBS att namnen måste stavas exakt som i passet! Födelsedag, kön och nationalitet krävs också. Detta är ett krav från rederi och flygbolag. Felaktiga uppgifter kan innebära att resenären nekas ombordstigning.

  BETALNINGSVILLKOR
  I samband med anmälan faktureras en anmälningsavgift på 4.000 kr/pers.
  Slutbeloppet faktureras från Ask Mr. Nilsson i början av december 2014. Betalningsvillkor 10 dagar.
  Resan kan ej betalas med kreditkort. Anmälningsavgiften dras av vid slutbetalning.

  AVBESTÄLLNINGSVILLKOR
  Avbokning efter anmälan t o m 30 november 2014 – 4 000:- per person
  Avbokning 1 december – 11 december 2014 – 50 % av resans pris
  Avbokning efter 11 december 2014 – 100 % av resans pris

  AVBESTÄLLNINGSSKYDD
  Avbeställningsskydd ingår ej i resans pris. I samband med anmälan till resan kan du teckna ett separat avbeställningsskydd som kostar 4 % av resans totalpris. Avbeställningsskyddet ger resenären rätt att avboka resan i händelse av sjukdom eller olycksfall, om du eller nära anhörig (make/maka, barn, syskon, föräldrar, far- mor- och svärföräldrar, barnbarn, svärson, svärdotter eller person som är skriven på samma adress som den försäkrade) drabbas av akut sjukdom, olycksfall eller dödsfall. Läkarintyg ska uppvisas vid utnyttjande av försäkringen.

  I övrigt gäller Svenska Resebyråföreningens villkor för paketresor samt Hurtigrutens egna beställningsvillkor.
  Ask Mr. Nilsson AB har ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegium.

  För mera information eller bokning vänligen kontakta Ask Mr. Nilsson AB:
  Telefon: 08-761 18 00, Email: info@askmrnilsson.se