Hurtigruten - sydgående resa

Kirkenes-Bergen

– – – DETTA ÄR RESANS UPPLÄGG ÅR 2014 – – –
Vi jobbar på nästa års resa och återkommer med upplägg.  Datum: 14-19 MAJ 2014

  Efter en lång vinter kommer värmen tillbaka och solljuset väcker livet längs kusten.
  Vid denna tid på året är det ljust nästan dygnet om. Fåglarna intar sina fasta häckplatser, laxen kommer tillbaka till älvarna och naturen får färgerna tillbaka.
  Eftersom tidpunkten för denna kryssning ligger över den 17 maj får du vara med att fira den norska nationaldagen ombord!
  Vid denna tid på året seglar Hurtigruten in i underbara Lyngenfjorden.
  Många intressanta presentationer och aktiviteter ombord och på land äger rum varje dag under hela resan.
  Vi reser ombord på MS Midnatsol, det nyaste fartyget i Hurtigrutenflottan med plats för ca 1000 passagerare. Fartyget besöker ca 34 hamnar och flera fjordar under den fantastiskt vackra resan längs Norges kust. Passa på att besöka Nordkapsklippan eller delta i någon av alla andra utflykter som arrangeras från fartyget. Njut av det behagliga tempot ombord, den utsökta maten och den enastående vackra naturen i trevligt sällskap med andra resenärer.
  Denna resa mellan Kirkenes-Bergen sker då vintern släppt sitt grepp och hela naturen vaknat till liv.
  Helpension ombord ingår i priset för resan. Du betalar själv för drycken.

  Maten ombord är typiskt norsk Frukosten serveras som en stor buffé. Till lunch serveras den berömda lunchbuffén med kalla och varma rätter, desserter och frukt. På kvällen serveras 3-rätters middag enligt fartygets meny. Vid enstaka tillfällen kan en kall buffé serveras till middag och den varma måltiden till lunch.
  Fartyget har fullständiga rättigheter. Priserna ombord är desamma som på norska fastlandet.
  Särskild diet, exempelvis vegetarisk kost, kan tillhandahållas om beställning sker i god tid före avresa. Anmäl detta i så fall till oss i samband med anmälan till resan!

  Underhållning. I pianobaren ombord är det levande pianomusik varje kväll. Utöver detta betonar man vikten av avkoppling och naturupplevelser och avstår därför från annan kommersiell underhållning som ofta förekommer på kryssningsbåtar.

  I säsongskonceptet ingår dock ofta intressanta aktiviteter ombord med presentationer och demonstrationer under resans gång, både inne i fartyget och ute på däck, som är relevanta för årstiden och området vi seglar i. Information kommer att finnas i dagsprogrammet och utannonseras också i fartygets högtalare.

  14 majDag 1Flyg till Kirkenes - Vardø - Båtsfjord - Berlevåg
  07:00Avresa med flyg från Stockholm/Arlanda via Oslo till Kirkenes.
  11:00Ankomst med flyg till Kirkenes.
  Transfer till hamnen.
  Incheckning och ombordstigning på Hurtigrutens fartyg MS Midnatsol.
  Vi börjar vår kryssning i Hurtigrutens nordligaste station Kirkenes, som ligger på 30° öst. Här är vi faktiskt längre österut än både Istanbul och St. Petersburg. Den ryska gränsen ligger strax intill och alla skyltar står på både norska och ryska.
  12.30
  15.45
  16.45
  19.45
  20.15
  22.00
  22.15
  Avgång från Kirkenes
  Ankomst till Vardø
  Avgång från Vardø
  Ankomst till Båtsfjord
  Avgång från Båtsfjord
  Ankomst till Berlevåg
  Avgång från Berlevåg
  15 majDag 2Mehamn - Kjøllefjord - Honningsvåg - Havøysund - Hammerfest - Øksfjord – Skjervøy-Tromsø
  00.45
  01.00
  02.45
  03.00
  05.30
  05.45
  07.45
  08.00
  10.45
  11.45
  Ankomst till Mehamn
  Avgång från Mehamn
  Ankomst till Kjøllefjordv
  Avgång från Kjøllefjord
  Ankomst till Honningsvåg
  Avgång från Honningsvåg
  Ankomst till Havøysund
  Avgång från Havøysund
  Ankomst till Hammerfest
  Avgång från Hammerfest
  Hammerfest, där det har bott människor sedan stenåldern, är fortfarande en viktig fiskehamn. På Fuglenes kan du se Meridianstötten som restes här 1854 för att markera en mätpunkt i den första noggrant gjorda meridianmätningen, som i sin tur gjorde de möjligt att beräkna jordens storlek. Stötten står på Unescos världsarvslista.
  Köper du vårt utflyktspaket ingår en 6 tim lång utflykt som inkluderar ”Frukost på Nordkap”. Utflykten innebär att vi går av fartyget i Honningsvåg och ansluter till fartyget igen i Hammerfest. Nordkapsklippan, kontinentens yttersta punkt på den 71:s breddgraden. Att stå på toppen av den 307 meter höga Nordkapslatån ger en känsla av att vara helt vid världens ände. Området är också känt för sitt rika fågelliv.
  14.30
  14.45
  18.00
  18.30
  23.45
  Ankomst till Øksfjord
  Avgång från Øksfjord
  Ankomst till Skjervøy
  Avgång från Skjervøy
  Ankomst till Tromsø
  Eftersom flera polarexpeditioner utgick från Tromsø och eftersom det norska Polarinstitutet ligger mitt i staden är Tromsø självklart Norges polarhuvudstad. Ishavskatedralen (Tromsdalen Kirke) med sin vackra glasmosaik är det mest kända landmärket, med namn efter dess karakteristiska arkitektur som associerar till is och fjäll. Världens nordligaste universitet samt de många turisterna som kommer hit ger Tromsø en levande och mångkulturell stämning och ett rikt folkliv på stadens många restauranger och kaféer. Köper du vårt utflyktspaket ingår en Midnattskonsert i den vackra Ishavskatedralen. Det finns inget vackrare sätt att uppleva Ishavskatedralen på. Kyrkan är utsmyckad med Europas största glasmosaik. Medan stearinljusen brinner fylls kyrkan med de vackraste toner från norsk folkmusik, klassiska melodier, psalmer och visor. Akustiken ger en musikupplevelse utöver det vanliga. Detta är en stämningsfull avslutning på dagen.
  16 majDag 3Tromsø - Finnsnes – Harstad – Risøyhavn – Sortland – Stokmarknes – Svolvær - Stamsund
  01.30
  04.15
  04.45
  08.00
  08.30
  10.45
  11.00
  12.30
  13.00
  14.15
  15.15
  18.30
  Avgång från Tromsø
  Ankomst till Finnsnes
  Avgång från Finnsnes
  Ankomst till Harstad
  Avgång från Harstad
  Ankomst till Risøyhavn
  Avgång från Risøyhavn
  Ankomst till Sortland
  Avgång från Sortland
  Ankomst till Stokmarknes
  Avgång från Stokmarknes
  Ankomst till Svolvær
  Naturupplevelserna står i kö denna dagen. Vesterålen och Lofoten står på dagens program. Risøyrenna byggdes speciellt för Hurtigruten, så att fartygen kunde gå i trafik mellan Harstad och Vesterålen. I Stokmarknes, där Hurtigruten grundades, ligger Hurtigrutemuseet, med gratis entré för alla Hurtigrutens gäster. Snart kommer resans höjdpunk för många. När vi fortsätter genom Raftsundet, som delar Vesterålen och Lofoten, försöker kaptenen göra en avstickare in i den spektakulära Trollfjorden, där de branta fjällväggarna nästan stryker fartygets sidor. Bergssidorna är så tätt inpå oss att vi nästan kan röra vid dem. Dagen avslutas med insegling till Svolvær som är Lofotens största samhälle.
  Köper du vårt utflyktspaket ingår en örnsafari. Lite norr om Trollfjorden har havsörnen sitt rike. Här går vi över i en mindre båt för att uppleva fåglarnas konung på nära håll. Längs in i den trånga Trollfjorden vänder Hurtigruten, en imponerande syn som vi observerar från båten. Ut från Trollfjorden startar örnsafarin. För att locka till oss fåglarna kastar vi ut fisk. Först kommer måsarna, som äter fisk direkt från handen. Vi går vidare genom ett trångt sund med branta berg. Det är här havsörnarna bor, och nu kommer flygande för att få sin andel av festen. Örnarna cirkulerar ett par rundor runt båten innan den dyker ner och tar fisken vi har kastat ut. Det är så fantastiskt och vi år så ovana att få se sådant att vi kanske rent av glömmer att fotografera. Har vi tur får vi sällskap av flera majestätiska fåglar samtidigt. Så sätter vi kurs mot Lofotens huvudstad, Svolvær. På mindre än två timmar har du fått uppleva fåglarnas konung på ett sätt du lär komma ihåg resten av livet.
  20.30
  22.00
  22.30
  Avgång från Svolvær
  Ankomst till Stamsund
  Avgång från Stamsund
  17 majDag 4Bodø – Ørnes - Nesna - Sandnessjøen - Brønnøysund – Rørvik
  Idag firar vi Norges Nationaldag ombord!
  02.30
  04.15
  07.00
  07.15
  Ankomst till Bodø
  Avgång från Bodø
  Ankomst till Ørnes
  Avgång från Ørnes
  Det är värt att gå upp tidigt denna morgon för att få med sig den vackra Helgelandskusten med hundratals holmar, bördiga jordbruksområden och branta fjäll, bl a de de legendariska bergen ”De syv søstre”. Det finns många myter och legender om den här delen av kusten.
  Vad passar väl bättre en dag som denna - att på Norges Nationaldag den 17 maj korsa polcirkeln. Just mellan Ørnes och Nesna korsar vi polcirkeln. Polcirkelmonumentet står på en liten ö som vi passerar på nära håll. När vi korsar polcirkeln markeras detta med en smak av ”arktiska traditioner” på däck.

  Vegaöarna, som står på Unescos världsarvslista, ligger i närheten av nästa stopp Sandnessjön.
  11.00
  11.15
  12.30
  13.00
  15.45
  17.00
  20.30
  21.30
  Ankomst till Nesna
  Avgång från Nesnav
  Ankomst till Sandnessjøen
  Avgång från Sandnessjøen
  Ankomst till Brønnøysund
  Avgång från Brønnøysund
  Ankomst till Rørvik
  Avgång från Rørvik
  18 majDag 5Trondheim - Kristiansund - Molde - Ålesund
  06:30Ankomst till Trondheim.

  Trondheim som var Norges första huvudstad och idag är landets tredje folkrikaste stad grundades redan 997 av Olav Tryggvason. Trondheim är numera ett stort utbildningscentrum med forskning inom teknik och medicin. Det finns cirka 30 000 studenter i staden.
  I medeltidsstaden Trondheim kan du gå en tur genom de charmiga gatorna och utforska stadens hemligheter eller sitta ner och njuta av stillheten vid hamnen. Du bör inte missa utsikten från Gamle Bybro som byggdes 1861 och de vackra trähusen på Bakklandet. Nidarosdomen byggdes mellan1070 och 1300 och är Norges största gotiska byggnadsverk, väl värd ett besök.
  Köper du vårt utflyktspaket ingår en 2 tim lång utflykt som inkluderar ett besök i Nidarosdomen, Norges enda katedral i gotisk stil som började byggas runt 1070.
  10.00
  16.30
  17.00
  21.15
  21.30
  00.30
  01.00
  Avgång från Trondheim
  Ankomst till Kristiansund
  Avgång från Kristiansund
  Ankomst till Molde
  Avgång från Molde
  Ankomst till Ålesund
  Avgång från Ålesund
  19 majDag 6Torvik - Måløy - Florø - Bergen - Stockholm
  02.15
  02.30
  05.15
  05.45
  07.45
  08.15
  14.30
  Ankomst till Torvik
  Avgång från Torvik
  Ankomst till Måløy
  Avgång från Måløy
  Ankomst till Florø
  Avgång från Florø
  Ankomst till Bergen
  Bergen grundades 1070 och var Norges huvudstad i flera år. Idag är det en modern storstad full av liv och rörelse. Samtidigt finns mycket av historien och särdragen bevarade. Ett exempel är de gamla hansahusen i kvarteret Bryggen som står på Unescos världsarvslista; färggranna trähus från 1300-talet.

  Transfer med buss från fartyget till flygplatsen i Bergen.
  17.55 Avresa med flyg från Bergen via Oslo till Stockholm
  21.15Ankomst till Stockholm/Arlanda

  Med reservation för ändringar utanför vår kontroll. Alla tider är preliminära.


  Pris p/p från StockholmDel i dubbelhyttEnkelhytt
  Insideshytt (hyttkat. I2)17 99025 900
  Utsideshytt med fönster (hyttkat. L2)19 90028 900
  Utsideshytt med fönster (hyttkat. P2)21 90031 900
  Utsideshytt med fönster (hyttkat. U2)22 90033 900

  För specifikation av de olika hyttkategorierna se längre ner på denna sidan.

  Inkluderat i priset:
  – Flygresa Stockholm-Kirkenes samt Bergen-Stockholm inkl alla idag kända flygskatter och avgifter
  – Busstransfer flygplatsen-hamnen i Kirkenes samt hamnen-flygplatsen i Bergen
  – 5 nätters kryssning med Hurtigruten’s fartyg “Midnatsol” i vald hyttkategori
  – Helpension ombord (ej dryck)
  – Ordinarie program för aktiviteter och underhållning som fartyget arrangerar

  Ingår ej:
  – Övriga arrangemang, måltider och drycker ej nämnda ovan
  – Drycker till måltider
  – Utflyktspaket, se separat information
  – Avbeställningsskydd, 4% av resans pris
  – Reseförsäkring

  Du anmäler till oss vilken hyttkategori du vill bo i. Hurtigruten kan däremot inte på förhand boka en bestämd hytt med hyttnummer. Exakt hyttnummer får ni först vid incheckningen på fartyget.

  Specifikation av hyttkategoriernaSpecifikationStorlek
  Insideshytt (hyttkat. I2)Separata sängar, en säng kan göras om till soffa.6–10 m2
  Utsideshytt med fönster (hyttkat. L2)Utsides hytt med ett mindre fönster, belägen på däck 2 & 3.
  Separata sängar, en säng kan göras om till soffa.
  7–13 m2
  Utsideshytt med fönster (hyttkat. P2)Utsides hytt, belägen på däck 5
  Promenaddäck utanför fönster.
  Separata sängar, en säng kan göras om till soffa.
  8–13 m2
  Utsideshytt med fönster (hyttkat. U2)Utsides hytt, belägen på däck 6 och 7.
  Separata sängar, en säng kan göras om till soffa.
  8–13 m2

  UTFLYKTER
  Förbokning av utflykter rekommenderas eftersom endast restplatser säljs ombord. Därför har vi satt ihop ett utflyktspaket som du kan boka redan nu. Vill du inte ha alla 4 utflykterna kan du förstås välja bort vilka du inte vill ha.
  Vill du hellre ha hjälp med att förboka någon/några andra utflykter som du kan hitta på Hurtigrutens hemsida, hjälper vi dig förstås med detta!
  Utflyktspaket 3.659 sek per person, inkluderar dessa 4 utflykter:
  Frukost på Nordkap - 6 tim
  På denna utflykt får du uppleva Nordkap och stora delar av Vest-Finnmark. Nordkapsplatån sträcker sig 307 meter upp ur Norra Ishavet och morgon-stämningen här är alldeles speciell. På Europas nordligaste punkt njuter vi av en god frukost och får se den imponerande panoramafilmen, som visar Nordkap och regionen genom fyra årstider. Utflykten innebär att vi går av fartyget i Honningsvåg och ansluter till fartyget igen i Hammerfest. På vägen tillbaka gör vi ett kort stopp hos en samisk familj.
  Tromsö - Midnattskonsert i Ishavskatedralen - 1 tim 15 min
  Köper du vårt utflyktspaket ingår en Midnattskonsert i den vackra Ishavskatedralen.
  Det finns inget vackrare sätt att uppleva Ishavskatedralen på. Kyrkan är utsmyckad med Europas största glasmosaik. Medan stearinljusen brinner fylls kyrkan med de vackraste toner från norsk folkmusik, klassiska melodier, psalmer och visor. Akustiken ger en musikupplevelse utöver det vanliga. Detta är en stämningsfull avslutning på dagen.
  Havsörnsafari - 2 tim
  Lite norr om Trollfjorden har havsörnen sitt rike. Här går vi över i en mindre båt för att uppleva fåglarnas konung på nära håll. Längs in i den trånga Trollfjorden vänder Hurtigruten, en imponerande syn som vi observerar från båten. Ut från Trollfjorden startar örnsafarin. För att locka till oss fåglarna kastar vi ut fisk. Först kommer måsarna, som äter fisk direkt från handen. Vi går vidare genom ett trångt sund med branta berg. Det är här havsörnarna bor, och nu kommer de flygande för att få sin andel av festen. Örnarna cirkulerar ett par rundor runt båten innan den dyker ner och tar fisken vi har kastat ut. Det er så fantastiskt och vi år så ovana att få se sådant att vi kanske rent av glömmer att fotografera. Har vi tur får vi sällskap av flera majestätiska fåglar på en och samma gång. Så sätter vi kurs mot Lofotens huvudstad, Svolvær. På mindre än två timmar har du fått uppleva fåglarnas konung på ett sätt du lär komma ihåg resten av livet.
  Trondheim med Nidarosdomen – 2 tim
  Trondheim var Norges första huvudstad och grundades 997 av vikingakungen Olav Tryggvason, som gav staden namnet Nidaros. Med norsk måttstock är Trondheim en storstad, men den har ändå klarat av att bevara mycket av en småstads charm och intimitet. Men Trondheim är också en stad full av kontraster! Här finns klosterruiner, imponerande träbyggnader och den vackra bron från 1861. Trondheim har också ett världskänt forsknings- och utbildningscentrum, moderna idrottsanläggningar, pulserande nattliv etc.
  Allt detta får du höra om på turen till “Utsikten”, där vi gör ett fotostopp. Turen går vidare till Nidarosdomen, Norges nationalhelgedom. Den mäktiga byggnaden med sina vackra detaljer och utsmyckningar är byggd ovanför graven till Olav den Helige och blev påbörjad redan år 1070. Vi får en guidad rundvisning i denna Norges enda katedral i gotisk stil, av många ansedd som Norges vackraste kyrkobyggnad.

  Utflykter som du eventuellt bokar själv ombord debiteras i norska kronor och priset kan variera till följd av ändringar i växelkursen. Förbokning av utflykter kan du göra via oss upp till 4 veckor före avresa. Notera att utflykterna och deras innehåll kan begränsas av minimi- eller maximiantal deltagare och variera med hänsyn till Hurtigrutens avgångstider och lokala väderförhållanden. Om en förhandsbokad utflykt blir inställd får du förstås tillbaka pengarna.

  RESERVATION
  Tariffer och priser är beräknade per den 18 december 2013. I priset ingår dagens flygskatter samt dagens kurs på NOK. Vi reserverar oss för ändringar utanför vår kontroll såsom ev. höjning av flygpris och flygskatter, valutakursförändringar, tidtabellsändringar, bränsletillägg, ändringar av kryssningsrutten etc. Alla tidtabeller och utflykter är preliminära och kan komma att ändras. Väder-, sjö- och isförhållanden kan påverka resrutt och tidtabell. Utflykter kan också vara villkorade med ett minimi- eller maximi antal deltagare. Utflyktsarrangörerna förbehåller sig rätten att ändra innehåll och upplägg i utflykterna utan avisering.

  ANMÄLAN till resan görs till Ask Mr. Nilsson via:
  direkt via hemsidan
  • email: info@askmrnilsson.se
  • telefon 08-761 18 00
  • anmälningsblanketten som ifylles och postas till Ask Mr. Nilsson, Åkerbärsvägen 19, 181 64 Lidingö

  I samband med anmälan måste du meddela om du har några särskilda behov (till exempel kost- eller hälsorelaterade behov).
  Resan kan endast genomföras om ett visst antal personer anmäler sig. Då vi har ett begränsat antal platser, bör anmälan ske snarast!
  Vi reserverar oss för slutförsäljning. Sista anmälningsdag är den 10 mars.

  NAMN
  När ni anmäler namnen på dem som ska åka med på resan är det viktigt att ni anmäler fullständigt namn enligt passet, dvs samtliga förnamn och samtliga efternamn. Stryk under tilltalsnamnet. OBS att namnen måste stavas exakt som i passet! Födelsedag, kön och nationalitet krävs också. Detta är ett krav från rederi och flygbolag. Felaktiga uppgifter kan innebära att resenären nekas ombordstigning.

  BETALNINGSVILLKOR
  I samband med anmälan faktureras en anmälningsavgift på 2.000 kr/ person.
  Anmälningsavgiften dras av vid slutbetalning.
  Slutbeloppet faktureras från Ask Mr. Nilsson i slutet av februari 2014. Betalningsvillkor 10 dagar.

  AVBESTÄLLNINGSVILLKOR
  Avbokning efter anmälan t o m 28 februari 2014 – 2 000:- per person
  Avbokning 1 mars – 10 april 2014 – 75 % av resans pris
  Avbokning efter 10 april 2014 – 100 % av resans pris

  AVBESTÄLLNINGSSKYDD
  Avbeställningsskydd ingår ej i resans pris. I samband med anmälan till resan kan du teckna ett separat avbeställningsskydd som kostar 4% av resans totalpris. Avbeställningsskyddet ger resenären rätt att mot en kostnad av 250:- (+ kostnaden för avbeställningsskyddet) avboka resan i händelse av sjukdom eller olycksfall, om du eller nära anhörig (make/maka, barn, syskon, föräldrar, far- mor- och svärföräldrar, barnbarn, svärson, svärdotter eller person som är skriven på samma adress som den försäkrade) drabbas av akut sjukdom, olycksfall eller dödsfall. Läkarintyg ska uppvisas vid utnyttjande av försäkringen.

  I övrigt gäller Svenska Resebyråföreningens villkor för paketresor samt Hurtigrutens egna beställningsvillkor.
  Ask Mr. Nilsson AB har ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegium.

  För mera information eller bokning vänligen kontakta Ask Mr. Nilsson AB:
  Telefon: 08-761 18 00, Email: info@askmrnilsson.se