Hurtigruten - nordgående resa

Bergen-Kirkenes


28SEP-4OKT 2014BOKA HÄR

 

   Datum: 28 SEPT – 4 OKT 2014

  Hösten eller ”The autumn gold” som norrmännen själva kallar denna tid på året då landskapet är färgat av de vackraste nyanser av rött, gult, orange, grönt och blått och luften är klar och hög, påminner oss om att vintern står för dörren. Det finns möjlighet till nysnö på de högsta fjälltopparna och i Nord-Norge. Den mörka tiden närmar sig och om vi har tur får vi uppleva norrsken.

  Vi reser ombord på MS Midnatsol, det nyaste fartyget i Hurtigrutenflottan med plats för ca 1000 passagerare. Fartyget besöker ca 34 hamnar och flera fjordar under den fantastiskt vackra resan längs Norges kust. Passa på att besöka Nordkapsklippan eller delta i någon av alla andra utflykter som arrangeras från fartyget. Njut av det behagliga tempot ombord, den utsökta maten och den enastående vackra naturen i trevligt sällskap med andra resenärer.
  Helpension ombord ingår i priset för resan. Du betalar själv för drycken.
  Maten ombord är typiskt norsk Frukosten serveras som en stor buffé. Till lunch serveras den berömda lunchbuffén med kalla och varma rätter, desserter och frukt. På kvällen serveras

  3-rätters middag enligt fartygets meny. Vid enstaka tillfällen kan en kall buffé serveras till middag och den varma måltiden till lunch.
  Fartyget har fullständiga rättigheter. Priserna ombord är desamma som på norska fastlandet.
  Särskild diet, exempelvis vegetarisk kost, kan tillhandahållas om beställning sker i god tid före avresa. Anmäl detta i så fall till oss i samband med anmälan till resan!

  Underhållning. I pianobaren ombord är det levande pianomusik varje kväll. Utöver detta betonar man vikten av avkoppling och naturupplevelser och avstår därför från annan kommersiell underhållning som ofta förekommer på kryssningsbåtar.

  I säsongskonceptet ingår dock ofta intressanta aktiviteter ombord med presentationer och demonstrationer under resans gång, både inne i fartyget och ute på däck, som är relevanta för årstiden och området vi seglar i. Information kommer att finnas i dagsprogrammet och utannonseras också i fartygets högtalare.

  28 sepDag 1Flyg till Bergen
  10:20Avresa med flyg från Stockholm/Arlanda.
  11:40Ankomst med flyg till Bergen.
  Transfer till hamnen.
  Fr o m ca 15.00 Incheckning och ombordstigning på Hurtigrutens fartyg MS Midnatsol.

  Bergen grundades 1070 och var Norges huvudstad i flera år. Idag är det en modern storstad full av liv och rörelse men samtidigt finns mycket av historien och särdragen bevarade. Ett exempel är de gamla hansahusen i kvarteret Bryggen som står på Unescos världsarvslista, med färggranna trähus ända från 1300-talet. Innan vi lämnar Bergen på kvällen hinner du lära känna den charmiga staden som ibland kallas ”staden mellan de sju fjällen”.
  20:00Avgång från Bergen.
  29 sepDag 2Florø - Måløy - Torvik - Ålesund - Hjørundfjorden - Ålesund - Molde
  02.00
  02.15
  04.15
  04.30
  07.15
  07.30
  08.45
  09.30
  Ankomst till Florø
  Avgång från Florø
  Ankomst till Måløy
  Avgång från Måløy
  Ankomst till Torvik
  Avgång från Torvik
  Ankomst till Ålesund
  Avgång från Ålesund
  Fartyget kör in i underbart vackra Hjørundfjorden, som ligger fantastiskt vackert mellan de majestätiska Sunnmørsalperna. Här får du uppleva orörd natur, branta fjällväggar, gröna ängar, avsides fjällgårdar och små samhällen med bara några få hus undangömda från resten av världen och långt ifrån de vanliga turiststråken.
  15:30 caFartyget ankrar upp utanför Urke Brygga och man kommer att kunna ta sig i land med en mindre shyttelbåt. Fartyget blir liggande här till ca 15.00 då vi sätter kurs tillbaka till Ålesund.
  17:15Ankomst till Ålesund
  Ålesund är känt för sina många hus i jugendstil. Efter en stor brand 1904 återuppbyggdes staden i kontinental jugendarkitektur präglad av tinnar, torn och detaljrika ornament. Från fjället Aksla har du en fantastisk panoramautsikt över staden och dess omgivningar.
  19.00
  21.45
  22.15
  Avgång från Ålesund
  Ankomst till Molde
  Avgång från Molde
  30 sepDag 3Kristiansund - Trondheim - Rørvik
  01.45
  02.00
  08.30
  Ankomst till Kristiansund
  Avgång från Kristiansund
  Ankomst till Trondheim.
  Trondheim som var Norges första huvudstad och idag är landets tredje folkrikaste stad grundades redan 997 av Olav Tryggvason. Trondheim är numera ett stort utbildningscentrum med forskning inom teknik och medicin. Det finns cirka 30 000 studenter i staden. I medeltidsstaden Trondheim kan du gå en tur genom de charmiga gatorna och utforska stadens hemligheter eller sitta ner och njuta av stillheten vid hamnen. Du bör inte missa utsikten från Gamle Bybro som byggdes 1861 och de vackra trähusen på Bakklandet. Nidarosdomen byggdes mellan 1070 och 1300 och är Norges största gotiska byggnadsverk, väl värd ett besök.

  Köper du vårt utflyktspaket ingår en 2 tim lång utflykt som inkluderar ett besök i Nidarosdomen, Norges enda katedral i gotisk stil som började byggas runt 1070.
  12:00Avgång från Trondheim
  På kvällen sätter vi kurs mot nordväst och passerar Kjeungskjær fyr och många små öar och skär. Efter att vi har navigerat genom det trånga Stokksundet lägger vi till vid kaj i det lilla Rørvik, ett tättbebyggt samhälle med typisk småstadscharm.
  20.45
  21.15
  Ankomst till Rørvik
  Avgång från Rørvik
  1 oktDag 4Brønnøysund - Sandnessjøen - Nesna - Ørnes - Bodø - Stamsund - Svolvær
  00.45
  01.00
  03.45
  04.15
  05.25
  05.30
  Ankomst till Brønnøysund
  Avgång från Brønnøysund
  Ankomst till Sandnessjøen
  Avgång från Sandnessjøen
  Ankomst till Nesna
  Avgång från Nesna
  Vegaöarna, som står på Unescos världsarvslista, ligger i närheten av nästa stopp Sandnessjön.

  Det är värt att gå upp tidigt denna morgon för att få med sig den vackra Helgelandskusten med hundratals holmar, bördiga jordbruksområden och branta fjäll, bl a de de legendariska bergen ”De syv søstre”. Det finns många myter och legender om den här delen av kusten.

  Mellan Nesna och Ørnes korsar vi polcirkeln. Polcirkelmonumentet står på en liten ö som vi passerar på nära håll. När vi korsar polcirkeln markeras detta med en smak av ”arktiska traditioner” på däck.
  09.15
  09.30
  12.30
  Ankomst till Ørnes
  Avgång från Ørnes
  Ankomst till Bodø
  Efter vårt anlöp i Bodø kan du njuta av den 1 000 meter höga Lofotveggen som gradvis blir allt synligare i horisonten. Lofoten med sina majestätiska granitklippor och kritvita sandstränder räknas som en av resans stora höjdpunkter för många. De charmiga små fiskelägena med sin bohemiska atmosfär är en upplevelse utöver det vanliga. Ta gärna en promenad mellan fiskehjell (torkställningar för fisk) och rorbuer (traditionella sjöhus).
  15.00
  19.00
  19.30
  21.00
  22.00
  Avgång från Bodø
  Ankomst till Stamsund
  Avgång från Stamsund
  Ankomst till Svolvær
  Avgång från Svolvær
  2 oktDag 5Stokmarknes - Sortland - Risøyhavn - Harstad - Finnsnes - Tromsø - Skjervøy
  01.00
  01.15
  02.45
  03.00
  04.15
  04.30
  06.45
  08.00
  11.15
  11.45
  14.30
  Ankomst till Stokmarknes
  Avgång från Stokmarknes
  Ankomst till Sortland
  Avgång från Sortland
  Ankomst till Risøyhavn
  Avgång från Risøyhavn
  Ankomst till Harstad
  Avgång från Harstad
  Ankomst till Finnsnes
  Avgång från Finnsnes
  Ankomst till Tromsø
  Eftersom flera polarexpeditioner utgick från Tromsø och eftersom det norska Polarinstitutet ligger mitt i staden är Tromsø självklart Norges polarhuvudstad. Ishavskatedralen (Tromsdalen Kirke) med sin vackra glasmosaik är det mest kända landmärket, med namn efter dess karakteristiska arkitektur som associerar till is och fjäll. Världens nordligaste universitet samt de många turisterna som kommer hit ger Tromsø en levande och mångkulturell stämning och ett rikt folkliv på stadens många restauranger och kaféer.

  Köper du vårt utflyktspaket ingår en 2,5 tim lång utflykt då vi besöker stadens landmärke, den vackra Ishavskatedralen, och upplevelsecentret Polaria som bjuder på arktiskt akvarium, sälbassäng och intressanta utställningar.
  18.30
  22.30
  22.45
  Avgång från Tromsø
  Ankomst till Skjervøy
  Avgång från Skjervøy
  3 oktDag 6Øksfjord - Hammerfest - Havøysund - Honningsvåg- Kjøllefjord - Mehamn - Berlevåg
  02.00
  02.15
  05.15
  06.00
  08.45
  09.15
  11.15
  Ankomst till Øksfjord
  Avgång från Øksfjord
  Ankomst till Hammerfest
  Avgång från Hammerfest
  Ankomst till Havøysund
  Avgång från Havøysund
  Ankomst till Honningsvåg
  Honningsvåg är porten till Nordkap. Här kan du följa med på utflykt till 71° 10’ 21”N, endast 200 mil från själva Nordpolen. Att stå på toppen av den 307 meter höga Nordkapplatån ger en känsla av att vara helt vid världens ände. Området är också känt för sitt rika fågelliv.

  Köper du vårt utflyktspaket ingår en 3 tim lång utflykt till Nordkapsklippan, kontinentens yttersta punkt på den 71:s breddgraden. I Nordkapshallen får du se en magnifik film i panoramaformat om Nordkap och Finnmarksregionen genom fyra årstider.
  14:45Avgång från Honningsvåg
  Vi seglar sedan genom hjärtat av samernas rike och passerar den gamla samiska offerplatsen Finnkirka när vi närmar oss Kjøllefjord.
  17.00
  17.15
  19.15
  19.30
  21.45
  22.00
  23.45
  Ankomst till Kjøllefjord
  Avgång från Kjøllefjord
  Ankomst till Mehamn
  Avgång från Mehamn
  Ankomst till Berlevåg
  Avgång från Berlevåg
  Ankomst till Båtsfjord
  4 oktstrong>Dag 7strong>Båtsfjord - Vardø - Vadsø - Kirkenes
  00.15
  03.15
  03.30
  06.45
  07.15
  09.00
  Avgång från Båtsfjord
  Ankomst till Vardø
  Avgång från Vardø
  Ankomst till Vadsø
  Avgång från Vadsø
  Ankomst till Kirkenes
  När vi kommer till Kirkenes, som ligger på 30° öst, är vi faktiskt längre österut än både Istanbul och St. Petersburg. Den ryska gränsen ligger strax intill och alla skyltar står på både norska och ryska. Vi har nu nått Hurtigrutens nordligaste ändstation och det är dags att gå av fartyget.

  Transfer med buss från fartyget till flygplatsen i Kirkenes.
  11:30Avresa från Kirkenes med flyg via Oslo till Stockholm
  16:05Ankomst till Stockholm/Arlanda

  Med reservation för ändringar utanför vår kontroll. Alla tider är preliminära.


  Pris p/p från StockholmDel i dubbelhyttEnkelhytt
  Insideshytt (hyttkat. I2)17 50023 500
  Utsideshytt med fönster (hyttkat. N2)18 70025 200
  Utsideshytt med fönster (hyttkat. P2)19 80026 600
  Utsideshytt med fönster (hyttkat. U2)20 75028 500

  För specifikation av de olika hyttkategorierna se längre ner på denna sidan.

  Inkluderat i priset:
  – Flygresa Stockholm-Bergen samt Kirkenes-Stockholm inkl alla idag kända flygskatter och avgifter
  – Busstransfer flygplatsen-hamnen i Bergen samt hamnen-flygplatsen i Kirkenes
  – 6 nätters kryssning med Hurtigruten’s fartyg “Midnatsol” i vald hyttkategori
  – Helpension ombord (ej dryck)
  – Ordinarie program för aktiviteter och underhållning som fartyget arrangerar

  Ingår ej:
  – Övriga arrangemang, måltider och drycker ej nämnda ovan
  – Drycker till måltider
  – Utflyktspaket, se separat information
  – Avbeställningsskydd, 4% av resans pris
  – Reseförsäkring

  Du anmäler till oss vilken hyttkategori du vill bo i. Hurtigruten kan däremot inte på förhand boka en bestämd hytt med hyttnummer. Exakt hyttnummer får ni först vid incheckningen på fartyget.

  Specifikation av hyttkategoriernaSpecifikationStorlek
  Insideshytt (hyttkat. I2)Separata sängar, en säng kan göras om till soffa.6–10 m2
  Utsideshytt med fönster (hyttkat. N2)Utsides hytt, belägen på däck 4.
  Separata sängar, en säng kan göras om till soffa.
  7–13 m2
  Utsideshytt med fönster (hyttkat. P2)Utsides hytt, belägen på däck 6
  Promenaddäck utanför fönster.
  Separata sängar, en säng kan göras om till soffa.
  8–13 m2
  Utsideshytt med fönster (hyttkat. U2)Utsides hytt, belägen på däck 7 och 8.
  Separata sängar, en säng kan göras om till soffa.
  8–13 m2

  UTFLYKTER
  Förbokning av utflykter rekommenderas eftersom endast restplatser säljs ombord. Därför har vi satt ihop ett utflyktspaket som du kan boka redan nu. Vill du inte ha alla 3 utflykterna kan du förstås välja bort vilka du inte vill ha.
  Vill du hellre ha hjälp med att förboka någon/några andra utflykter som du kan hitta på Hurtigrutens hemsida, hjälper vi dig förstås med detta!
  Utflyktspaket 2.259 sek per person, inkluderar dessa 3 utflykter:
  Trondheim med Nidarosdomen – 2 tim
  Trondheim var Norges första huvudstad och grundades 997 av vikingakungen Olav Tryggvason, som gav staden namnet Nidaros. Med norsk måttstock är Trondheim en storstad, men den har ändå klarat av att bevara mycket av en småstads charm och intimitet. Men Trondheim är också en stad full av kontraster! Här finns klosterruiner, imponerande träbyggnader och den vackra bron från 1861. Trondheim har också ett världskänt forsknings- och utbildningscentrum, moderna idrottsanläggningar, pulserande nattliv etc.
  Allt detta får du höra om på turen till “Utsikten”, där vi gör ett fotostopp. Turen går vidare till Nidarosdomen, Norges nationalhelgedom. Den mäktiga byggnaden med sina vackra detaljer och utsmyckningar är byggd ovanför graven till Olav den Helige och blev påbörjad redan år 1070. Vi får en guidad rundvisning i denna Norges enda katedral i gotisk stil, av många ansedd som Norges vackraste kyrkobyggnad.
  Ishavsstaden Tromsö – 2,5 tim
  Tromsø ligger vid det mäktiga ishavet omgivet av höga fjäll. Staden är Nordkalottens största med en säregen historisk position i Arktis: Ishavsfångst vid Svalbard och vid östra Grönland valross och isbjörn, frakt av timmer från ryska älvar, kolgruvedrift och sälfångst.
  Tromsö har också ett rikt kulturliv och är centrum for forskning og utbildning. I dag skall vi besöka upplevelsecentret Polaria. Här finner vi arktiskt akvarium, sälbassäng, kunskapsbaserade utställningar och en panoramabio.
  Filmen “Svalbard - Arktisk Villmark” tar oss med på en res genom Svalbards spektakulära natur. Efter filmen går vi på en arktisk vandring där vi får uppleva norrsken, tundra, snöstorm och isbjörn. Vi besöker också stadens landmärke, den vackra Ishavskatedralen. Kyrkan som byggdes 1965 är utsmyckad med en fantastisk glasmosaik, som är rik på färger och symboler.
  Nordkap (Honningsvåg) – 3 tim
  Njut av det arktiska landskapet på vägen till Nordkap, kontinentens yttersta punkt på den 71:a breddgraden. I Nordkapshallen får du se en magnifik film i panoramaformat om Nordkap och Finnmarksregionen genom fyra årstider.

  Utflykter som du eventuellt bokar själv ombord debiteras i norska kronor och priset kan variera till följd av ändringar i växelkursen. Förbokning av utflykter kan du göra via oss upp till 4 veckor före avresa. Notera att utflykterna och deras innehåll kan begränsas av minimi- eller maximiantal deltagare och variera med hänsyn till Hurtigrutens avgångstider och lokala väderförhållanden. Om en förhandsbokad utflykt blir inställd får du förstås tillbaka pengarna.

  RESERVATION
  Tariffer och priser är beräknade per den 18 december 2013. I priset ingår dagens flygskatter samt dagens kurs på NOK. Vi reserverar oss för ändringar utanför vår kontroll såsom ev. höjning av flygpris och flygskatter, valutakursförändringar, tidtabellsändringar, bränsletillägg, ändringar av kryssningsrutten etc. Alla tidtabeller och utflykter är preliminära och kan komma att ändras. Väder-, sjö- och isförhållanden kan påverka resrutt och tidtabell. Utflykter kan också vara villkorade med ett minimi- eller maximi antal deltagare. Utflyktsarrangörerna förbehåller sig rätten att ändra innehåll och upplägg i utflykterna utan avisering.

  ANMÄLAN till resan görs till Ask Mr. Nilsson via:
  direkt via hemsidan
  • email: info@askmrnilsson.se
  • telefon 08-761 18 00
  • anmälningsblanketten som ifylles och postas till Ask Mr. Nilsson, Åkerbärsvägen 19, 181 64 Lidingö

  I samband med anmälan måste du meddela om du har några särskilda behov (till exempel kost- eller hälsorelaterade behov).
  Resan kan endast genomföras om ett visst antal personer anmäler sig. Då vi har ett begränsat antal platser, bör anmälan ske snarast!
  Vi reserverar oss för slutförsäljning. Sista anmälningsdag är den 15 augusti.

  NAMN
  När ni anmäler namnen på dem som ska åka med på resan är det viktigt att ni anmäler fullständigt namn enligt passet, dvs samtliga förnamn och samtliga efternamn. Stryk under tilltalsnamnet. OBS att namnen måste stavas exakt som i passet! Födelsedag, kön och nationalitet krävs också. Detta är ett krav från rederi och flygbolag. Felaktiga uppgifter kan innebära att resenären nekas ombordstigning.

  BETALNINGSVILLKOR
  I samband med anmälan faktureras en anmälningsavgift på 2.000 kr/ person.
  Anmälningsavgiften dras av vid slutbetalning.
  Slutbeloppet faktureras från Ask Mr. Nilsson i slutet av juni 2014. Betalningsvillkor 10 dagar.

  AVBESTÄLLNINGSVILLKOR
  Avbokning efter anmälan t o m 30 juni 2014 – 2 000:- per person
  Avbokning 1 juli – 25 augusti 2014 – 75 % av resans pris
  Avbokning efter 25 augusti – 100 % av resans pris

  AVBESTÄLLNINGSSKYDD
  Avbeställningsskydd ingår ej i resans pris. I samband med anmälan till resan kan du teckna ett separat avbeställningsskydd som kostar 4% av resans totalpris. Avbeställningsskyddet ger resenären rätt att mot en kostnad av 250:- (+ kostnaden för avbeställningsskyddet) avboka resan i händelse av sjukdom eller olycksfall, om du eller nära anhörig (make/maka, barn, syskon, föräldrar, far- mor- och svärföräldrar, barnbarn, svärson, svärdotter eller person som är skriven på samma adress som den försäkrade) drabbas av akut sjukdom, olycksfall eller dödsfall. Läkarintyg ska uppvisas vid utnyttjande av försäkringen.

  I övrigt gäller Svenska Resebyråföreningens villkor för paketresor samt Hurtigrutens egna beställningsvillkor.
  Ask Mr. Nilsson AB har ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegium.

  För mera information eller bokning vänligen kontakta Ask Mr. Nilsson AB:
  Telefon: 08-761 18 00, Email: info@askmrnilsson.se